Yataklar, günün üçte birinin geçirildiği ve sağlık için hayati önem taşıyan ev parçalarından birisidir. Günün bu kadar büyük bir parçasının geçirildiği alanların düzenli bir temizliğinin yapılması gerekir.
Derin bir yatak temizliği, herkesin aksattığı, göz ardı ettiği veya hiçbir bilgisinin bulunmadığı konular arasındadır. Çarşaf ve yastıkların arada sırada değiştirilmesinin yeterli olduğu düşünülür, ancak bu oldukça yanlış bir söylemdir. Yataklar, üzerine serilen kılıfların değiştirilmesinden daha derin bir temizlik gerektirir. Düzenli aralıklarla yatak temizliği yapmadığınızda:
- Toz,
- Kir,
- Ölü deri,
- Zararlı mikroorganizmalar (bakteriler, mantarlar ve virüsler), yüzeyinde birikmeye başlar.
Rahat olduğu kadar hijyenik ve sağlıklı bir uyku çekmeniz için derin temizliğe özen göstermeniz gerekir. Temizliği aksatılmış yataklarda görülen belirtiler arasında, kötü bir koku yer alır. Bu koku oluşmadan ve tozlar istenmeyen miktarda birikmeden temizlik yapılması önemlidir.
Yatak Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Yatağınıza daha önce hiç derin bir temizlik uygulamadıysanız bunu hemen yapmanız gerekir. Derin temizliğin yapılma sıklığı, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yatağın bulunduğu odanın tozlanma miktarı ve odayı kaç kişinin paylaştığı gibi konular da temizliğin sıklığının değişmesinde rol oynar.
Yatakların çarşaf ve örtülerinin haftada 1, yastık kılıflarının haftada 2 kere değiştirilmesi önerilir. Derin yatak temizliği ise, ortalama ayda 1 kere yapılabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bu temizlik sıklığını artırabilirsiniz.
Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Yatağınızın derin temizliğini, yastık ve çarşaflarınızın değiştirilme günüyle aynı zamana denk getirin. Böylece kapsamlı bir temizlik sürecini aynı anda tamamlayabilirsiniz.
- Derinlemesine bir temizlik için yatağınız üzerindeki tüm örtülerin kaldırılması, çarşafın çıkartılması ve yastıkların uzaklaştırılması gerekir.
- Elektrik süpürgesi, yatak üzerinde birikmiş tozların arındırılması konusunda oldukça başarılı bir araç niteliğindedir. Elektrik süpürgesini yatak üzerinde kullanmadan önce başlığını iyice temizlemeniz önerilir. Yatağı baştan sona elektrik süpürgesiyle süpürün ve yatağın alt kısmıyla köşelerini de ihmal etmeyin.
- Elektrik süpürgesinin hızlı çalışması, yatak yüzeyinin tozlarının giderilmesini oldukça pratik bir süreç haline dönüştürür.
- Karbonat, evde yapılan yatak temizliklerinin son adımı için tercih edilebilir.
- Karbonatın derin bir yatak temizliğinde tercih edilme nedenleri arasında, koku giderici etkisi yer alır. Yatağın havalandırılması, tüm kokuların giderilmesi için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda karbonat, temizlik sürecine destek sağlar.
- Karbonatı dökerek yatağınız üzerinde bekletebilir veya bir bez yardımıyla yatak üzerine dairesel hareketlerle sürebilirsiniz.
- Karbonatın birkaç saat bekletilmesi, en ideal sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
- Temizliğin son adımında, yatak üzerindeki karbonatı elektrik süpürgesi yardımıyla uzaklaştırmanız gerekir.
- Yatak üzerindeki karbonatın tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra, yatağı birkaç saat daha havalanması için bırakabilirsiniz.
- Ardından yeni çarşaf ve yastık kılıflarınızı takarak temizlik sürecinizi tamamlayabilirsiniz.
Yatağınızın derin temizliği uzun süredir yapılmıyor ise, yatak yüzeyinde lekeler varsa, kokular derinlemesine işlemişse, temizlik için profesyonel hizmetlerden faydalanabilirsiniz.